Lifestyle

Kaartjes met aquarelverf

Toen ik klein was keek ik iedere dag uit naar het moment dat ik de klapper van de brievenbus hoorde. Regelmatig gooide de postbode kaartjes in de brievenbus. Dat vond ik maar al te leuk, ook al waren ze niet eens voor mij. Nu ligt dit wel even anders. In dit digitale tijdperk is het al bijzonder als er één keer per maand een kaartje de weg naar onze groene bus vindt.

Dat is wel een reden waarom het extra bijzonder is om nu nog een kaartje te krijgen. En hoe leuk is het als je deze zelf maakt? Ik moet wel zeggen; vooral mijn vriend is de ‘gelukkige’ die mijn kaartjes krijgt. Maar wie kun je nu niet blij maken met het sturen van een kaartje bij feestelijke of minder feestelijk momenten? Ik laat je vandaag zien hoe ik mijn kaartjes maak met de aquarelverf van Sostrene Grene.

In de verpakking zitten twaalf tubetjes van twaalf milliliter. Daar doe je best lang mee, want de verf meng je met water. Zo heb je maar kleine hoeveelheden nodig. Wat ik leuk vind, is dat er van elke kleur meerdere tinten in de verpakking zitten. Zo kun je goed kleuren in elkaar over laten lopen. Kijk wel uit als je een tubetje open maakt; als je hard knijpt, loopt het eruit zodra je het dropje eraf hebt.
Helemaal van goede kwaliteit zijn de tubetjes ook niet. Bij twee kleuren zijn de dopjes al kapot gegaan, waardoor de verf er vanboven uitkomt. Jammer! De prijs is wel heel fijn, voor vier euro heb je het hele pakketje.

Deze twee kaartjes maakte ik een paar weken geleden. Het voorbeeld van de eekhoorn heb ik van internet geplukt. De giraffe heeft mijn vriend voor me getekend. Ik heb eerst de ruwe lijnen met potlood geschetst en deze daarna weer uitgegumd, zodat ze nog maar heel licht zichtbaar waren. Hierna kon ik beginnen met verven. Ik schilderde eerst de lichtste kleuren, en creëerde diepte door er vaker of door er met een donkerdere kleur overheen te gaan. Je kunt variëren in donker-licht door meer of minder water aan te kwast te hebben voordat je in de verf doopt.

Een pietje precies ben ik wel. Met dit kleine eekhoorntje ben ik ongeveer twee uur bezig geweest. Maar dan is hij ook helemaal naar mijn zin. Ik gebruikte een klein kwastje om goed de details te kunnen schilderen. Deze heb ik ook bij Sostrene Grene gekocht. De oogjes heb ik met een zwarte fineliner getekend, deze dunne lijntjes zijn lastig te verven met een kwastje. Zoals je ziet zijn de kleuren heel helder. De verf is goed gepigmenteerd. Ook vloeien de kleuren goed in elkaar over.

Vandaag ging ik aan de slag met een kaartje waarbij ik de verf als achtergrond gebruikte. Het is heel simpel en geeft een superleuk effect. Pak enkele kleuren die je mooi vindt en maak je kwast goed nat. Hierna kun je een achtergrondje maken zoals jij ‘m leuk vindt. Ik heb erna nog een aantal stipjes toegevoegd om het wat speelser te maken. De kaartjes die ik gebruik zijn trouwens van de HEMA, vijftig blanco kaartjes voor twee euro. Mocht je professioneler willen gaan kun je ook speciaal aquarelpapier kopen.

Een kaartje met alleen een achtergrond is geen kaartje, dus ik handletterde er een tekst op. Hiervoor gebruikte ik mijn zwarte fineliners van Staedler. En tadaa, in nog geen twintig minuten maakte ik dit kaartje.

Eindoordeel aquarelverf:
Het is erg jammer dat de dopjes kapot gaan, waardoor de verf kan uitdrogen. De verf zelf is van hele goede kwaliteit en je kunt er veel kanten mee op. Voor de prijs van vier euro hoef je het zeker niet laten. Mocht je het leuk vinden om te verven, zou ik het je zeker aanraden om dit pakketje mee te nemen als je en bezoekje brengt aan de Sostrene Grene.

Maak jij zelf ook weleens kaartjes en waarmee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *