Travel

Stedentrip naar Sofia – Tips!

Enkele maanden geleden stonden Martine en ik bezweet op de luchthaven, klaar om het vliegtuig naar Sofia te pakken. Het werd al donker toen we aankwamen, maar het was duidelijk te zien dat de stad omringt is door bergen. Toen het de volgende dag weer licht werd, konden we het nog beter zien. Waar je ook staat in de stad, je ziet altijd wel een bergtop boven de gebouwen uitkomen.

Wil jij binnenkort op stedentrip naar Sofia? De bergen zijn mooi, maar er is meer….Citytrip SofiaStedentrip SofiaSt. George church SofiaAlexander Nevski kathedraal

Het centrum

 1. De meeste bezienswaardigheden zijn op loopafstand te bezichtigen. Het mooiste gebouw van de stad is toch wel de Alexander Nevski kathedraal. Deze is trouwens ook niet te missen, want de gouden koepel zie je al van ver. Ook is de kathedraal vanbinnen te bezichtigen.
 2. De St. George church is het oudste gebouw van Sofia. Dat is ook wel te zien aan de vervallen muren die eruit zien als een ruïne. Het ‘kapelletje’ is trouwens ook te bezoeken.
 3. Naast deze twee gebouwen zijn er veel prachtige gebouwen in de binnenstad te bewonderen. De namen hiervan weet ik niet precies, maar de foto’s spreken voor zich.
 4. Wanneer je door de stad struint is het bijna onmogelijk dat je niet op een marktje terecht komt. Zo kwamen we langs kunstenaars die hun schilderijen aan de man proberen te brengen en langs een megamarkt met alleen maar fruit.

 

Vitosha mountains Sofia

Buiten het centrum

 1. Sofia heeft verschillende shopping malls. Wij hebben er twee bezocht: Serdika Center en Sofia Outlet Center. Serdika Center is heel groot en je kunt er makkelijk een dag doorbrengen. Wat wel grappig is: de meeste winkels die we hebben bezocht bestaan ook in Nederland… Zo kwam ik thuis met een jas van de H&M en een shirtje van de Berskha. Herken je dat?
  Het Sofia Outlet Center vonden we een beetje tegenvallen. Er zijn weinig winkels en veel artikelen zijn nog steeds vrij prijzig. Het is wel aan te raden als je op zoek bent naar bijvoorbeeld een paar nieuwe nike’s (die tik je voor ongeveer 50,- op de kop).
 2. Vitosha mountains. De derde dag dat we in Sofia waren, hadden we genoeg van de stad gezien en besloten we om naar de bergen te gaan. We hebben ons af laten zetten met een taxi onderaan de Vitosha mountains. We zijn te voet verder gegaan en dat was echt een toffe ervaring. Op een gegeven moment kwamen we op een prachtig punt waar we boven de hele stad uit konden kijken.

 

Eten

 1. Het is niet heel cool om te zeggen, maar ik durfde me niet te wagen aan het Bulgaarse eten. Martine en ik zijn allebei best kieskeurig en daarom zijn we vooral voor vertrouwd Italiaans eten gegaan. Wat we erg fijn vonden, was dat de prijzen voor het eten heel laag zijn (eten uit de supermarkt is bijna net zo duur als uit eten gaan). Een aanrader is ‘street chefs’, ze verkopen daar heerlijke burgers.

 

Praktisch

 1. Vliegtickets naar Sofia zijn relatief goedkoop, zo kun je al voor een paar tientjes heen en weer vliegen.
 2. De stad stikt van de taxi’s, maar niet elke taximaatschappij is even betrouwbaar. Wij kozen ervoor om gebruik te maken van de ‘yellow taxi’, via een app kun je eenvoudig een taxi bestellen en precies zien waar deze rijdt. Een ritje kost trouwens helemaal niet veel, we zaten een halfuur in de taxi voor (omgerekend) tien euro.
 3. In Bulgarije betaal je met de lev, het makkelijkst is om deze op het vliegveld (of andere plekken in de stad) te pinnen.
 4. Er is enorm veel keuze uit Airbnb appartementen. Wij hadden een prachtig appartement, inclusief keuken, zithoekje en woonkamer voor ongeveer veertig euro per nacht.
 5. Wij waren er van maandag tot en met vrijdag en dat was lang genoeg om de hele stad te bekijken en om ook nog de bergen te beklimmen. Blijf je langer? Google dan eens naar trips buiten de stad.

 

Ben jij weleens in Sofia geweest of wil je deze Bulgaarse stad ooit bezoeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *