Rijlestips
Lifestyle

Rijlessen? Mijn tips

Zie jij jezelf al zitten in een ijzeren scheurwagen, maar moet je nog wel je rijbewijs halen? Dit felbegeerde roze papiertje haalde ik twee jaar geleden met veel trots binnen. Wil jij binnenkort aan de slag met je rijbewijs? Dan heb ik hier een aantal (bruikbare) tips voor je op een rijtje gezet.

Een goede rijschool vinden, hoe doe ik dat?

1. Bepaald van tevoren wat je wilt.
Wanneer je een keuze maakt voor een rijschool zijn er een aantal dingen heel belangrijk. Het is goed om van tevoren te bepalen naar wat voor rijschool je op zoek bent. Hierbij kunnen kwaliteit, prijs, hoe vaak je kunt lessen en het type auto een rol spelen. Zo maak je de keuze voor jezelf wat makkelijker.

2. Informeer bij vrienden en kennissen en zoek informatie op internet.
Misschien een ingetrapte deur, maar wel de meest betrouwbare methode is het vragen om advies bij vrienden en kennissen. Wanneer ze de afgelopen tijd ook rijlessen hebben gevolgd, weten ze je vast wel te adviseren welke rijschool het beste bij jou past.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik het niet heb gedaan, maar ook via Google kun je veel recensies vinden over rijscholen. De meest makkelijke manier is om de rijschool op Google in te typen en dan te kijken bij ‘Google-reviews’. Ik testte het met ‘Verkeersschool Wesseldijk’ en acht reviews met elk vijf sterren (de maximale score) kwamen naar voren. Dit zou dus een goede rijschool zijn wanneer je jouw rijbewijs in Tiel wilt halen.

Wat moet ik nog weer weten voordat ik start met lessen?

Er zijn een aantal dingen die een rijles wat makkelijker maken. Hieronder mijn tips op een rijtje.

3. Leer alvast de verkeersregels.
Mijn theorie-examen haalde ik pas halverwege mijn ‘rijlesperiode’. Een week ervoor had ik nog nooit mijn neus in het theorieboek gestoken. Wanneer je zo slim bent om dit wel te doen, loop je niet te klunzen met verkeersborden tijdens het lessen (en voel je jezelf ook een stuk minder dom).

4. Trek goede schoenen aan.
Dit kost weinig moeite, maar dit kan je rijles zoveel comfortabeler maken. Ik had een keer veel te wijde laarsjes aan en hierdoor gleed ik telkens met mijn voet van het pedaal.

5. Heb je lang haar? Maak het vast.
Een rijles kost vaak al veel inspanning, dan scheelt het weer als je jouw haar niet telkens naar achteren hoeft te zwieperen.

6. Kies een lestijd die bij je past.
Wanneer je alleen maar op zaterdagmiddag tijd hebt om te rijlessen heb je weinig aan deze tip. Maar is je agenda iets flexibeler? Dan is het zeker bij de eerste lessen fijn om te rijden wanneer je de meeste energie hebt (dit kan verschillen per persoon).

7. Eet iets (kleins) van tevoren.
Er is niks vervelender dan een knorrende maag tijdens een rijles. Eet daarom wat voordat je vertrekt (en je krijgt tegelijkertijd een energieboost).

Hoe ga jij ervoor zorgen dat je een comfortabele rijles hebt?

3 Comments

  • Mevrouw Marloes

    Na lang zoeken, vond ik een paar jaar geleden een rijschool die ik vertrouwde. Ik had op Facebook gezien dat iemand met wie ik goed bevriend was op de basisschool daar rijlessen gevolgd had. Mijn rij-instructeur was ook heel aardig en uiteindelijk mijn praktijk ook in één keer gehaald.

    Nu heb ik al iets langer dan een jaar mijn rijbewijs. Ik ben alleen heel weinig in de gelegenheid om te rijden en ik vind het nog steeds heel eng om vanuit stilstand te gaan rijden. Bij elk stoplicht raak ik licht in paniek (wat als de auto wéér afslaat???). Als ik een auto koop, wordt dat waarschijnlijk een automaat. Het rijden vind ik echt leuk, maar dat schakelen is echt een angst van mij.

  • Vincent Rondwijk

    Goed informeren bij vrienden heeft mij geholpen bij het uitzoeken van een geschikte rijschool. Ook heeft het mij geholpen om tijd in te plannen voor rijlessen, zodat ik minstens een keer per week kon lessen. Op deze manier blijf je je sneller verbeteren denk ik zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *